Deniz Kurdu - Cam Elyaf Kaplama

    Tekne kabuğunun dış etkenlere karşı yalıtımı ve darbelere karşı dayanımını sağlayacak olan epoksi-elyaf takviyesinin vakti geldi. 
El yordamıyla tekneyi çevirmek biraz sıkıntı yaratmış olsa da keyif aldığım bir çalışma.
epoksi-elyaf uygulamasına geçmeden, daha öncesinden epoksilenmiş kısımların güzelce zımparalanması, epoksinin iyi tutuş sağlayabilmesi için de kontraplakların yüzeylerinin pürüzlü hale getirilmesi, ardından da bütün yüzeyin tozdan ve yağdan arındırılması gerekli.
Bütün yüzeyler zımparalanıp temizlendikten sonra elyaf öncesi epoksi ile ıslatıbaliri. Bu epoksinin kontraplak içine nüfuz etmesini sağlaytacaktır. Ancak eğer elyaflar önceden yerlerine göre kesilip hazırlanmadıysa epoksi ile ıslatmadan önce elyafların kesilmesi kolaylık sağlayacaktır
Elyaf karine üzerine yayılmış. Birazdan kenarlarından 10 cm taşacak şekilde kesilecek. 
Bordanın elyaf kaplama işini daha önce halletmiştim. Henüz tam donmadan karine elyafını da yayarak tekrar zımpara ve temizlik yapmaktan kurtardım. Ancak bunu yaparak karineye epoksi yedirmemiş oldum. Bu sebeple epoksi uygularken kontraplağın emebileceği miktarı da göz önünde bulundurmam gerekiyor.
Elyafın kenarları olması gerektiği şekilde kırpılmı durumda
Elyaf işinin tamamını bitiremeden gün bitti, geceye vardı. Burada epoksiye doyan elyafın aldığı saydamlık göze çarpıyor

     Epoksi ve elyaf uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi epoksinin donma süresi ve donarken açığa çıkan ısı.. Epoksi donmadan önce işlemin tamamlanması gerekli. Epoksi hazırlanılan kabın da geniş ve sığ olması epoksinin donma süresini uzatacağı için önemli. Pilastik bir bardağın içindeki epoksinin bir kaç dakika sonra bardağı eritecek sıcaklığa ulaştığını gördüm. Epoksi, sıcaklık arttıkça daha hızlı donan ve donarken de ısı yayan bir reçinedir.

    Elyaflara epoksi yedirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hava kabarcıklarının bırakılmamasıdır.  Hava kabarcığı oluşması durumunda plastik bir spatula ile ( ben cetvel kullanıyordum) elyafın kenarına kadar sürülüp dışarı alınması gerekir. İkinci önemli nokta da yüzeyin temiz ve yabancı maddelerden arındırılmış olmasıdır.
  
   Elyafların birleri ile birleşecekleri yerlerde en az 10'ar cm üst üste bindirilmesi gerekli. 

   Epoksi üzerinize bulaşırsa kıyafetinizden çıkarabileceğinizi düşünmeyin, mümkün değildir.  Ya gözden çıkaracağınız kıyafetler giyin ya da koruyucu  kullanın. Ellerinizde eldiven olmalı. Eldiven oluğu halde mutlaka ellerinize bulaşacaktır, daha donmadan sıcak sabunlu suyla yıkarsanız bir miktar kurtulabilirsiniz. Ancak en etkili yöntem aseton ile yıkamaktır. Eğer yeterince dikkatli olmazsanız saçınıza, kaşınıza bulaştırabilirsiniz. Benim saçıma bulaşmıştı, çareyi berbere gitmekte bulmuştum.  

   Epoksi ile ilgili püf nokta, plastiklere ve poşetlere yapışmaz. Donduktan sonra kalıptan çıkartır gibi çıkarabilirsiniz üzerinden.Naylon örtüler kullanarak epoksinin istenmeyen yerlere bulaşmasını önleyebilirsiniz. 

   Epoksi hazırlarken, komponentlerin üretici tarafından belirtilen oranlarda kullanılmasına hassasiyet gösterilmesi gerekir. Reçine ve sertleştirici oranları  söz konusu olduğunda epoksi polyesterden daha hassastır. Sınırın üzerinde sıcaklıkta çalışılırsa tepkime çok hızlı gerçekleşir, epoksi bağları istenilen güce ulaşamaz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nefsî Mulahazam

Deniz Kurdu / tasarım ve çizim aşaması

Deniz Kurdu - Yelken Direği